Izlet SKÅL kluba Zagreb u Čigoč – Europsko selo roda

1Evo, konačno je stigao i taj, dugo planirani dan kada mala, ali hrabra, ekipa SI Zagreb kreće prema domovini roda – Čigoču. Okupljamo se u 09:30 na Kaptolu – Amelia, Nikica, Nevenka i Tomislav, Teodora i Sonja, Marina i Mario, te naša draga gošća Kathrin Jindra-Geiszler, potpredsjednica SI Beč.

Nakon pozdrava i mahanja bijelim rupčićem naše elegantne predsjednice Josipe, osokoljeni krećemo našim komformnim autobusom, kojem je na kormilu naš odličan vozač Daniel, po drugi dio ekipe na okretište Borongaj.

Tu nam se pridružuju Ana i Miroslav iz Plitvica, te naša Alex i Robert. Kompletni krećemo u smjeru Siska.

Naš blagajnik Mario prihvatio se mikrofona, te nam radi naše gošće iz Beča, sve tumači na engleskom jeziku. Doznajemo korisne informacije o Sisku i njegovoj povijesti i evo nas već pod zidinama Starog grada Siska. Značajan je po poznatoj Bitci pod Siskom 1593. godine, kad je hrvatsko – slovensko – austrijska vojska pod vodstvom bana Tome Bakača Erdödy-a porazila osmanlijsku vojsku i zaustavila njihov prodor prema Zagrebu i Beču. U čast i slavu tog događaja, zajedno s našom Bečankom, popili smo prvo piće ohrabrenja (travaricu ili medicu).

2Tako ohrabrene i u dobrom raspoloženju, Mario nas zasipa novim informacijama o Lonjskom polju i Čigoču, u koji stižemo točno prema planu.

Davor Anzil – ljubazni nadzornik parka prirode Lonjsko polje govori nam vrlo zanimljive podatke o migracijama roda u Afriku i zasnivanje monogamnih porodica (uz iznimke ☺♥).

Za to su nam vrijeme ljubazni članovi obitelji Barić – vlasnici turističko-seoskog domaćinstva „Tradicije Čigoč“ priredili brojne delicije: fiš, srneći gulaš, janjetina, odojak, šaran na rašljama, domaće tijesto, palenta i kroketi, povrće na žaru, šampinjoni, mladi luk i razne salate što smo zalijevali odličnom moslavačkom graševinom. Nik , Amelia, Nena  i Teodora nas rezveseljavaju pričama s brojnih putovanja i druženja SKAL-a.

Okrijepljeni, prošetali smo do fascinantne etno-zbirke obitelji Sučić, gdje nam je Zlatko popratio pričom većinu od 650 eksponata, a Jagoda nam je pokazala umjetnost tkanja na starom tkalačkom stanu.

Divili smo se i prvom letu rehabilitiranih roda, koje su članovi Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP pustili u prirodu. Tomislav vrijedno ovjekovječuje najljepše trenutke svojim vrhunskim fotoaparatom.

Nastavljamo druženje uz pjesmu i tamburaše u „Tradicijama Čigoč“, gdje smo se osladili domaćim kolačima od oraha, rogača i maka.

3Naša Nena, odlična plesačica i animatorica, pobrinula je da nas tamburaši dugo, dugo ispraćaju.

Naš domaćin – Ivor Stanivuković, direktor Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije, podijelio nam je na rastanku poklon pakete s predivnim brošurama i CD-om. U odličnom raspoloženju, zajedno s našom zahvalnom gošćom iz Beča, bogatiji za nezaboravno iskustvo i prijateljsko druženje,  krenuli smo prema našem lijepom Zagrebu.